Parent Coaching

Speciaal voor alle ouders met opvoedingsvragen bied ik begeleiding en ondersteuning. Ik gebruik daarbij dezelfde technieken als bij de normale coaching dit zijn neuro linguïstisch programmeren en mindfulness based cognitive therapy. In mijn werkwijze lees je daar alles over. Daarnaast kijk ik naar het kind systeem en de hulpvraag van het kind om handvatten te bieden voor ouders tijdens de opvoeding.

Mijn achtergrond als pedagoog heeft mij de afgelopen jaren naar de meest uiteenlopende en complexe opvoedsituaties gebracht. Om een situatie te veranderen is de ouder de allerbelangrijkste spil in het leven van het kind.

Opvoedvragen beantwoord

“Opvoeden is lang niet altijd makkelijk, ik weet dat als geen ander.”

Wat ik persoonlijk heb mogen ervaren is dat alle opvoedmethodes en ideeën mooi zijn en zeker wel kunnen werken, maar dat het allemaal staat of valt bij hoe je je als ouder voelt. Voel jij je niet goed in je vel of heb jezelf belemmerende overtuigingen? Dan werkt dit direct door op je kind. Een kind voelt namelijk haarfijn aan hoe jij je op dat moment voelt. Dan kan je nog zo mooi bedacht hebben om een opvoedstrategie toe te gaan passen, maar pakt dit in de praktijk vaak anders uit.

Tegelijkertijd vraagt de tijd waarin we nu leven heel wat anders dan toen we zelf opgroeiden. Het internet en de snelle ontwikkeling van techniek hebben grote impact op onze kinderen en kinderen van nu zijn verder ontwikkeld. Ook zijn ze vaak gevoeliger. De oude technieken en onderwijssystemen sluiten daardoor minder goed aan met als gevolg dat het kind niet begrepen wordt en zich niet begrepen voelt.

Het is daarom essentieel dat ouders zichzelf ontwikkelen om kinderen van nu te begeleiden. Zodat het kind kan opgroeien vol vertrouwen en veiligheid.

Parent coaching opvoedvragen

Parent coaching is echt iets voor jou als:

Jij moeite ervaart om je kind te begrijpen

Je kind is vaak boos en opstandig is

Je kind veel huilbuien heeft

Je kind agressief naar zichzelf of naar anderen is

Je kind moeite heeft zich aan te passen in sociale situaties

Jouw kind zich niet happy voelt op school

Jij moeite hebt met regels en grenzen stellen

Jij als ouder het beste voor je kind wilt en daarnaast ook zelf balans en geluk wilt ervaren

Je voelt dat je geforceerd regels oplegt of het kost je enorme energie

Je wilt leren om moeiteloos je kind te begeleiden zonder strijd

Als je meer harmonie en balans wilt in je thuissituatie

Opvoedondersteuning en pedagogiek

Bij pedagogiek staat het kind en zijn of haar hulpvraag centraal. De ouders, familie ,vrienden en leerkrachten worden hierin meegenomen Dit heet het systeem om het kind heen. Elke gezinssituatie is anders en vraagt een individuele aanpak. Elke vorm van gedrag is communicatie, dus ook ‘probleemgedrag ‘van het kind vertelt iets aan ons. Het kind heeft ‘iets’ nodig van jou als ouder.

Als er intenties (doelen) worden gezet om een opvoedsituatie te verbeteren is het belangrijk dat het hele systeem hier aan mee kan werken, zodat er een veilige fundament ontstaat waar het kind op kan bouwen en groeien.

Dit is het ideaal maar lang niet altijd haalbaar, bijvoorbeeld als ouders gescheiden zijn. Daarom is een individuele aanpak zo belangrijk. Wat werkt voor de een werkt niet altijd voor de ander.

Bij parent coaching zijn er daarom twee belangrijk uitgangspunten:

  • De ouder(s) worden bewust van hun eigen onbewuste patronen en opvoedstrategieën.
  • Het aanleren van nieuwe patronen en passende opvoedstrategieën.