Werkwijze

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is een methode die zich richt op verandering en communicatieprocessen bij een persoon. Ik kijk samen met jou naar de veelal onbewuste processen die ten grondslag liggen aan jouw communicatie. Jouw manier van communiceren, zowel op bewust als onbewust niveau, kan onbedoeld tegen je werken. Inzichten, oefenen en toepassen van nieuwe patronen in communicatie en in gedrag is essentieel om de gewenste verandering in je leven te creëren.

Wat is mindfulness training

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Onze aandacht is veelal naar buiten gericht en nogal versnipperd. Daarmee bedoel ik dat we veel met ons hoofd in toekomst zitten of we herhalen situaties uit het verleden. Vaak zijn het de gedachten over de angst wat er kan gebeuren in de toekomst en wat je niet wilt. Dit leidt tot het zorgen maken om geld, gezin, relatie, werk etc. en uiteindelijk resulteert dit in piekeren. De herhaling van negatieve situaties uit het verleden bevestigen vaak deze zorgen.

En soms kunnen we ook blijven hangen in boosheid en verdriet. Deze staat van onze mind zorgt ervoor dat we niet onze volledige aandacht hebben voor het hier en nu. Dit noemen we dan ook de automatische piloot. We handelen zonder bewust ermee bezig te zijn. Dit gebeurt onbewust en vergt heel veel energie, want je mind is altijd in een werk-stand. Als je altijd aan staat ga je dingen missen en over het hoofd zien.

Bij mindfulness leren we onze aandacht te focussen. Deze beoefening vindt plaats tijdens meditatie en aandacht oefeningen. Het woord Mindfulness betekent dan ook opmerkzaam zijn of aandachtig zijn. Door gewaarwording word jij je bewust van jouw gedachtenpatronen en hoe jij daar automatisch inschiet. Dit besef creëert een groter bewustzijn en daarmee ruimte om niet in de automatische piloot te schieten, maar bewust een keuze te maken hoe jij wilt reageren of wilt handelen in situaties.

Zijnsgericht coachen

Tijdens mijn opleiding als mindfulness trainer kwam ik in aanraking met het boek Zijnsgericht coachen van Fred Kortenhagen en Ellen Nuiten. Direct was ik fan van deze mooie combinatie van hedendaagse psychologie en eeuwenoude oosterse en westerse wijsheden en spirituele tradities.

Bij Zijnsgericht coachen is het terugvinden van jouw authentieke kernkwaliteiten van groot belang. Kernkwaliteiten zijn bijvoorbeeld helderheid, enthousiasme of empathisch vermogen. Ook hier kijken we naar overlevingsmechanisme en patronen en gaan we laag voor laag hiermee aan de slag.

Zelf gebruik ik de coaching methode om meer vanuit intuïtie te begeleiden. Wanneer jij leert vanuit je eigen kernkwaliteiten te leven worden keuzes en hoe je de dingen doet in het leven meer moeiteloos. Het zijn immers jouw kwaliteiten en gaan je gemakkelijk af. Als je dit onder de knie krijgt is het alsof je de zon in je hart aanzet en dat die zon zo groot straalt dat het alle andere lagen doordrenkt.